În anul 2013, am mers cu un autocar la București, la un eveniment. Înainte de a ajunge acolo, ne-am dus cu toţii să ne rugăm la racla cu moaștele Părintelui Ilie Lăcătușu.

Stând la rând, am auzit foarte multă agitație în spatele meu și, după un timp, m-am întors să văd ce se întâmplă. Am văzut un bătrânel micuț înconjurat de mulți oameni, care făcea multe grimase și scotea limba. Era chiar Cuviosul Gherontie. Eu nu îl cunoscusem până atunci și, deși citisem multe cărți cu Sfinți nebuni pentru Hristos, nu m-am gândit că aș putea să întâlnesc un asemenea sfânt. Ceea ce vedeam mă mira foarte mult. Cuviosul vorbea în acel moment cu o fată, iar atunci când dânsul a vrut să pună mâna pe ea, aceasta s-a ferit. După puţin timp, când fata a intrat la Părintele Ilie Lăcătușu a început să scoată sunete îngrozitoare. Apoi mi-a spus cineva din grup cine este acest „bătrânel” și am înţeles de ce s-a ferit sărmana fată chinuită, când Cuviosul a încercat să o atingă.

Aveam o bucurie foarte mare că m-a învrednicit Dumnezeu să întâlnesc un astfel de sfânt. Stând încă la rând, când a trecut pe lângă mine, Cuviosul mi-a zis: „Ce moartea faci?”, apoi m-a întrebat de unde sunt, iar când i-am răspuns că sunt din Făgăraș, s-a bucurat și mi-a spus că și dânsul este tot din Țara Făgărașului, din Viscri.

Farm. Andreea Paraschiv,
Făgăraș