Cei care în ultimii zece ani doreau să îl întâlnească pe cuviosul Gherontie ştiau că aproape de fiecare dată vine la Alba Iulia în preajma prăznuirii Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi a Sfântului Ierarh Nicolae, pentru a fi alături de familia Nicolae şi Elena T., la sărbătorile sfinţilor lor ocrotitori.

În anul 2014, la praznicul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, ne-am propus să facem parastas pentru părinţii cuviosului, cu atât mai mult cu cât pe mama dânsului a chemat-o Elena. Am aflat cu două zile înainte de sărbătoare că dânsul nu va veni. Nu i-am spus nimic de parastas, pentru a nu-l influenţa. Ştiam că dacă nu vine are „lucrare” acolo unde este. Ne-am păstrat gândul şi am făcut parastasul. Nici nu am ajuns bine acasă la familia T., când îl vedem pe cuviosul intrând. A făcut un drum de mai bine de cinci ore, a stat puţin cu noi şi a plecat înapoi cu cei care l-au adus.

De data aceea, la aproape 80 de ani, când vârsta începea să îşi spună cuvântul, a făcut tot acel efort în primul rând ca să ne răsplătească dragostea pentru mama dânsului. Chiar dacă nu ne-a spus-o explicit, am simţit că s-a bucurat pentru acea slujbă de parastas, săvârşită întru pomenirea părinţilor săi. (Monica Opriş)