De mai bine de un an, mi-am propus să scriu câteva rânduri despre puterile miraculoase ce le are rugăciunea de mijlocire a Cuviosului Gherontie. Nu am nici cea mai mică umbră de îndoială cu privire la ajutorul grabnic pe care l-am primit și îl primesc de la Cuviosul.
Trebuie să fac mai multe precizări în ce privește boala care m-a încercat în anii 2020 și 2021. Ca slujitor al Sfântului altar, cunosc bine ajutorul divin, ajutorul Maicii Domnului, ajutorul doctorilor fără de arginți, ajutorul tuturor sfinților, dar și ajutorul celor apropiați, soția, copiii, credincioșii ș.a.

Ajutorul Cuviosului a fost și este unul de excepție. Simt că mă iubește pentru că în toți anii vieții mele (72 ani) am iubit simplitatea și sinceritatea țăranului român, eu însumi fiind un țăran, mai precis un mocan de la Râmeț, iubitor de cele sfinte și un ocrotit al Sfântului Ghelasie de la Râmeț.
Prin îngăduinţa lui Dumnezeu, în 08.11.2020, de Sfinţii Arhangheli Mihail și Gavriil, au apărut primele simptome ale bolii mele: adenom de prostată, trecând în următoarea lună printr-o intervenție chirurgicală destul de grea şi de costisitoare. Atunci, fiica mea, Maria, mi-a adus Acatistul Cuviosului și cu lacrimi în ochi mi-a spus: „Vorbește cu Cuviosul și încrede-te în ajutorul lui!”.
A fost pentru mine, preot de 42 de ani, un șoc. „N-am să-i calc rugămintea!”, mi-am spus. Din 10.12.2020, Acatistul Cuviosului s-a adăugat la programul meu de rugăciune. Intervenția chirurgicală a decurs bine, fiind convinși că acest capitol avea să se fi finalizat atunci. După două luni însă am fost anunțat de către medic că rezultatul examenului histopatologic nu este cel așteptat de noi, iar diagnosticul devenise acum adenocarcinom de prostată sau cancer de prostată. Au urmat investigații imagistice, vizite la medicul oncolog pentru stabilirea paşilor de urmat. S-a decis prostatectomia, adică îndepărtarea în totalitate a prostatei și reevaluare ulterioară. Între timp, o curea purtată de Cuviosul a ajuns pentru o vreme şi la mine…

Dată fiind situația pandemică și accesul mai dificil la serviciile medicale în spitalele de stat, mi s-a sugerat operația asistată robotic, la aceeaşi clinică privată, pentru gradul mare de siguranță intraoperator și recuperarea ulterioară foarte bună, cu risc redus de incontinență urinară ulterioară. Totul însă costa foarte mult…

M-am decis astfel să cer şi părerea altui medic cu privire la cazul meu. Dumnezeu a rânduit să ajung, așa cum spune în Acatistul Cuviosului: „Bucură-te, că îi trimiteai la doctori credincioși și pricepuți!”, la un medic iubitor de Dumnezeu și biserică și cu mare respect pentru oameni. Am intrat în cabinet cu o mulțime de temeri, îngrijorări și întrebări pe care mi le-a risipit, explicându-mi toate aspectele legate de intervenția chirurgicală clasică, pe care mi-a propus-o, și încurajându-mă că va decurge totul bine.

Și așa, în 25.05.2021 am fost operat a doua oară, în plină pandemie, de data aceasta la un spital de stat. Am trecut cu bine de perioada spitalizării, fără probleme urinare, nu am făcut infecție urinară, altă infecție după intervenție sau Covid, iar azi slujesc Sfânta Liturghie fără probleme medicale. Analize bune, dispoziție sufletească pe măsură, toate datorate Bunului Dumnezeu și mijlocirii Cuviosului Gherontie.
Cuviosul îmi zâmbește zilnic din iconiţa pusă în cartea de rugăciuni, iar eu nu am cuvinte să-i mulțumesc pentru marea purtare de grijă!

Pr. Ioan Aloman,
Aiud, jud. Alba