Eu nu știam nimic despre Cuviosul Gherontie, dar în 2021 am primit de la o prietenă de familie primele 3 volume cu mărturii despre el, Acatistul şi o pungă cu bomboane de la mormântul Cuviosului („Astea sunt tratament”, a zis prietena noastră).

Le-am primit cu scepticism, eu nu aveam evlavie la sfinții nebuni pentru Hristos, n-am înțeles niciodată acest tip de nevoinţă, mi se părea extremă, așa că nu prea eram interesat. Dar mi s-a întâmplat de câteva ori că, după ce am mâncat din bomboanele de la Cuviosul, am simțit o bucurie neașteptată, inexplicabilă. La vremea respectivă treceam printr-o perioadă foarte grea, tocmai îmi pierdusem locul de muncă, lucru care mi se mai întâmplase în ultimii ani şi mă cuprindea o stare de depresie profundă.

Nu vreau să promovez o atitudine superficială şi superstițioasă în legătură cu bomboanele de pe mormântul Cuviosului, nu funcționează în mod magic, efectul lor a dispărut după câteva zile dar, în cazul meu, asta a fost metoda prin care m-a prins Cuviosul, pentru că altfel nu aș fi devenit interesat de viața şi minunile lui. Apoi am citit şi volumele de mărturii şi am început să citesc şi Acatistul şi încet am devenit convins de sfințenia Cuviosului Gherontie.

În următoarele câteva luni, am rămas fără job şi în această perioadă, de multe ori Cuviosul m-a ridicat din stările de depresie şi anxietate care mă cuprindeau. Apoi, prin mijlocirea Cuviosului Gherontie, a Sfântului Efrem cel Nou şi a altor sfinți, Dumnezeu m-a ajutat şi mi-am găsit un alt loc de muncă. Mulțumesc lui Dumnezeu şi sfinților Lui!

Lucian P.