După ce am ajuns la Mănăstirea Tismana, am mai ţinut o vreme legătura cu părintele Hristofor, duhovnicul pe care l-am avut în timpul vieţuirii mele la Mănăstirea Runcu, din judeţul Dâmboviţa. Acesta vieţuia retras, undeva pe un vârf de munte, vecin cu muntele pe care este acea mănăstire.

Prin anul 2011-2012, când Cuviosul Gherontie a venit la Timana, l-am rugat să îi ducă părintelui Hristofor o scrisoare, dar să îmi aducă şi răspuns. Aveam nevoie mare de cuvântul părintelui în acea perioadă! În iubirea lui, Cuviosul a acceptat imediat: „Iui, dragă, cum să nu mă duc?! Acuma mă duc, dragă!”. I-am spus că nu am niciun ban să îi dau de drum, dar nici nu se punea vorba.

A doua zi, înainte de plecare, m-a chemat să îi spun încă o dată unde trebuie să ajungă. L-am întrebat dacă să îi scriu pe o hârtie, dar mi-a zis: „Nu, dragă! Spune, că eu ţin minte!”. I-am spus: „Târgovişte – Fieni – Runcu”. S-a uitat în sus, ca şi cum ar fi căutat locurile, şi a plecat. A doua zi, pe înserate, era deja acolo. Le-a spus maicilor de la mănăstire: „Iui, dragă, m-a trimis cuvioasa cu o scrisoare la părintele de pe vârf de munte. Care mergeţi un pic cu mine?”. Maicile i-au spus că imediat se întunecă şi cum să meargă noaptea atâta drum prin pădure? Cuviosul o ţinea sus şi tare că el se roagă şi vor ajunge pe lumină înapoi. La insistenţele lui, maica Nifona s-a învoit să meargă cu el. Maica Anastasia, stareţa mănăstirii, care îl cunoştea din Tismana, i-a atenţionat că sunt fiare în pădure. Din nou, Cuviosul le-a spus: „Voi nu aveţi credinţă? Nu v-am spus că venim pe lumină?”.

După acest cuvânt, maica Nifona a prins curaj şi au pornit la drum. Au început să urce încet muntele şi, într-adevăr, au ajuns pe lumină sus. Părintele Hristofor îl cunoştea pe Cuviosul, dar nu se gândea că va ajunge la el. A citit scrisoarea şi a început să îmi scrie răspunsul. În timpul acesta, Cuviosul se ruga şi se tot uita la cer. Când a terminat părintele, Cuviosul i-a spus maicii Nifona: „Iui, dragă, acum plecăm înapoi!”. Au coborât tot pe lumină. La ceva timp după ce au ajuns la mănăstire, s-a lăsat întunericul. Cuviosul a rămas acolo peste noapte, iar a doua zi s-a întors la Tismana.

Când a auzit cele întâmplate, părintele Hristofor a spus că numai despre părinţii cu viaţă sfântă din Muntele Athos a mai auzit aşa ceva! Este un sfânt!

Monahia D.