Nu demult, la mănăstirea Tismana, o doamnă din Bucureşti a povestit o întâmplare cu Cuviosul Gherontie, trăită de ea în luna octombrie anul trecut, la mormântul părintelui Ilie Lăcătuşu.

Înainte de plecarea la Ierusalim, Cuviosul s-a dus la părintele Ilie Lăcătuşu. Doamna stătea şi ea la rând, să se închine. Cuviosul s-a dus la ea, a dat mâna cu ea şi i-a spus ceva, dar ea nu l-a luat în considerare şi nici nu a reţinut ce i-a spus. După aceea, Cuviosul s-a dus la părintele Ilie şi a început să spună tare: „Părinte Ilie, să mă iei şi pe mine acolo la tine! Să mă iei şi pe mine!”. Domnul care stătea de veghe la părintele Ilie a zis: „Ce crezi, că te ia pe tine părintele Ilie la el?”. Cuviosul nu a zis nimic, s-a închinat, l-a pupat pe părintele Ilie şi a plecat de acolo. La două-trei zile după ce au ajuns la Ierusalim, Cuviosul a trecut la Domnul!

Această doamnă a aflat despre Cuviosul pe Internet, l-a recunoscut, a venit să se roage la mormântul lui şi să afle mai multe despre el. (Monica Opriş)