M-a sunat maica stareţă să îmi spună că a venit Cuviosul Gherontie la mănăstire şi, dacă vreau, să merg să îl întâlnesc. Era seara târziu şi i-am spus: „Maică, dacă vin mâine, nu e bine? Ca să nu vă mai deranjez în seara asta.”. A zis maica: „Acuma să vii, că nu ştim cât stă!”.

Când am ajuns era deja închisă poarta. Am intrat prin spate, iar maica Nectaria a mers şi l-a chemat. L-am auzit: „Dorin? Cine-i ăla? Ce-i trebuie? Pentru ce a venit la mine?”. A venit şi a început să scuipe de trei ori de o parte şi de trei ori pe cealaltă parte şi a zis: „Dragă, nu rămâi să dormi cu noi la noapte?”. Eu puteam să rămân, că soţia era plecată cu fiica noastră la operaţie de polipi la Alba Iulia şi puteam să rămân. De fapt, de-aia am şi vrut să merg să vorbesc cu el. Maica nu ştia şi a zis: „Cuvioase, se duce la familie, acasă!”.

Am mers în camera unde stătea împreună cu doi bărbaţi. I-am spus de operaţia fiicei. M-a întrebat: „Cum o cheamă? Cum o cheamă?”. „Maria!” „A, Maria!” În cameră erau pe un perete două icoane ale Maicii Domnului. Imediat a îngenuncheat între cele două icoane şi, uitându-se spre una, a început să se roage aşa de simplu, cum nu ştiu dacă am mai văzut vreodată pe cineva: „Maică, tu să acoperi, tu să pui mâna pe mâna doctorilor, tu să lucrezi!”. Se întoarce spre cealaltă icoană şi zice scurt: „Îţi poartă numele!”. Asta a fost tot. Mi-au dat lacrimile… Simţeam cum se roagă din toată inima.

A scos apoi o sticlă de ţuică şi mi-a zis: „Hai, dragă, să bem!”. Eu l-am refuzat, pentru că eram cu maşina. „Nu-i nimic! Bea dragă, câte o guriţă, de trei ori, în numele Preasfintei Treimi!”. Am luat cum a zis, puţin de tot, şi mă gândeam: „Dacă nu exagerez, Dumnezeu te acoperă. Cine stă pe drum acuma, că şi plouă afară!”. Şi numai îl aud pe Cuviosul: „Aşa-i dragă, că dacă nu exagerezi, Dumnezeu te acoperă! Cine să te oprească acuma, că şi plouă afară!”. De fapt, nu asta a fost atunci, ci ca să ne deturneze mintea, ca să nu îl slăvesc în gândul meu pentru rugăciunea făcută pentru fetiţa mea, care urma să fie operată.

Slăvit să fie Dumnezeu Sfântul că l-am cunoscut pe alesul Lui!

(Dorin Dig, Gârda, jud. Alba)