Nu cu mult timp în urmă, am avut o discuție cu prietena mea, căreia i-am mărturisit că voi termina de citit al treilea volum în care sunt prezentate mărturii ale oamenilor legate de Cuviosul Gherontie făcătorul de minuni și că simt un regret pentru că nu o să mai am parte pe viitor de alte mărturii. Ea m-a asigurat că deja există alte mărturii și că vor fi mult mai multe, deoarece acest Sfânt nebun pentru Hristos se roagă și acum pentru noi din Împărăția Lui Dumnezeu.

Cuviosul a rânduit în așa fel încât am ajuns să fiu chiar eu părtașă la una dintre minunile făcute de dânsul, la scurtă vreme după discuţia noastră. Astfel, la începutul lunii noiembrie, familia mea a fost încercată de această boală cauzată de virusul Covid-19, soțul meu fiind depistat pozitiv. În tot acest timp, am fost foarte îngrijorați, deoarece ne gândeam ca nu cumva fiul nostru, care are imunitatea scăzută, să se îmbolnăvească. Zilele treceau, iar din punctul nostru de vedere posibilitatea ca A. să contacteze acest virus erau din ce în ce mai mici. Spre sfârșitul perioadei de izolare, într-o seară, l-am simțit pe A. fierbinte, i-am măsurat temperatura și avea în acel moment 37,4. A început starea de agitație, eram când cu mâna pe termometru pentru a verifica temperatura, când cu mâna pe telefon pentru a suna medicul, când cu antitermicul pregătit pentru a i-l administra. În toată această agitație, am observat cărticica „Viaţa şi Acatistul Cuviosului Gherontie cel nebun pentru Hristos” și am hotărât să las totul deoparte pentru a mă ruga cu toată convingerea și credința că o minune nu va întârzia să apară.

Cuviosul a fost prezent la rugăciunea mea (aşa cum i-a promis lui tea Ioan că atunci când ne rugăm pentru alţii să îl chemăm şi pe el, că vine negreşit) și mi-a întărit aceste vorbe spuse de Mântuitorul Iisus Hristos: ,,Cereți și vi se va da; căutați și veți afla; bateți și vi se va deschide!”. Prin rugăciunea Cuviosului Gherontie către Dumnezeu temperatura fiului meu a scăzut imediat la 36,4, fără să-i administrez antitermice. Nici în acea seară şi nici în zilele următoare, temperatura nu i-a mai crescut şi nici alte probleme de sănătate nu au apărut.

Este adevărat că Dumnezeu ne ajută prin Aleșii Lui, iar Cuviosul este unul dintre aceia care și acum, prin rugăciunile sale, face minuni pentru noi. Ne este dat să trecem prin clipe nu tocmai ușoare, dar din care avem să învățăm că virtuți precum credinţa şi nădejdea ne sunt sprijin în aceste vremuri, iar rugăciunea trebuie să ne fie o adevărată ancoră a vieții.

Prof. Diana Haţegan,
Alba Iulia