L-am cunoscut pe Cuvios întâmplător… prin prietena mea Mihaela, care l-a întâlnit în Craiova. Am aflat că era „cunoscut” în Cetatea Băniei şi oamenii erau obişnuiţi cu apariţiile lui „ciudate”.

Nu am fost foarte atentă la detalii… La un moment dat, am primit vestea: „A murit Cuviosul!”. Pentru unii, şoc! Pentru alţii, indiferenţă! Iar pentru majoritatea, curiozitate. Cuviosul era adus din Ţara Sfântă… Lumea s-a înghesuit în jurul lui… Cine este Cuviosul Gherontie?

Într-o zi, o clientă rece şi repezită mi-a cerut să îi copiez poza de pe coperta unei cărţi care avea titlul: Cuviosul Gherontie cel nebun pentru Hristos. Mi-a zis, după multe întrebări, că e un sfânt şi că ajută, chiar numai poza lui de-o ai! M-am necăjit pentru zgârcenia ei verbală, dar m-am bucurat că îi voi face o surpriză Mihaelei, prin scanarea coperţii acelei cărţi a Cuviosului ei drag!!!
Apoi, „întâmplător de-a dreptul!”, pe Facebook, Roxana Prahoveanu anunţa că a primit cărţi cu Cuviosul Gherontie, pe care doreşte să le dăruiască! Doamne, Sfinte! Cuviosul Gherontie a venit la mine, pe Facebook! Minunat sfântuleţul ăsta! Am sunat-o pe Mihaela, care a luat legătura cu Roxana, şi iată-ne în posesia primelor două volume ale cărţilor cu mărturiile celor care l-au cunoscut!
De aici, au început să curgă minunile! Sfinte Gherontie, tu ştii cât de datoare sunt să îţi mulţumesc!

I-am citit pe nerăsuflate cărţile. Apoi le-am dăruit, din suflet, ca să se bucure şi alţii de el/ele. Feed-back-ul a fost pe măsura bucuriei cu care dăruisem: bucuria creştea, creştea şi mă bucura! A apărut şi acatistul… şi acela, primit în dar, a devenit dar! Bucuria a adus bucurie! Cuviosul Gherontie a venit şi în Ţara Bârsei şi a început să îşi facă mulţi prieteni! Din ce în ce mai mulţi!
Pandemia, care avea să oprească omenirea din goana-i nebună, ne aducea în vieţile noastre un suflet cald, bun şi vesel, care ne dădea nădejde! Ce mult a însemnat venirea Cuviosului la noi! Îţi mulţumim, Cuvioase Gherontie!

Loredana Stan,
Braşov