Toată povestea a început la scurt timp după ce Cuviosul Gherontie a trecut la Domnul.

Într-una din zile, am găsit o postare pe Facebook cu un bătrânel care a murit, nu ştiam cine este, dar toată lumea avea o părere foarte bună despre dânsul şi se bucura pentru modul în care a trecut la cele veşnice. Pe mine m-au încântat sufleteşte toate aceste lucruri şi am simţit nevoia să fac ceva. Noi avem, aici în Glasgow, un grup de rugăciune şi le-am cerut tuturor să ne rugăm pentru dânsul timp de 40 de zile, poate îl ajutăm cumva… Nici acum nu îmi explic de ce mi-a venit acest gând, deoarece era un necunoscut pentru mine şi pentru cei din grup! Am postat două anunţuri pe grup şi am început rugăciunea, timp de 40 de zile.

După mai bine de un an, m-a rugat o familie din Glasgow, care tocmai se întorcea din România, să îi aştept la aeroport că au multe bagaje. Când ne-am despărţit, doamna mi-a spus că mi-a adus două cărţi, că ştie că îmi place să citesc. Am ajuns la serviciu (lucram de noaptea atunci), iar după ce mi-am încheiat în prima etapă treaba, am luat o pauză şi m-am uitat să văd ce conţinea darul primit. Când am scos cărţile şi am văzut pe copertă chipul bătrânelului pentru care am iniţiat rugăciunea pe grup, m-am şocat. Când am văzut şi că este nebun pentru Hristos, am rămas şi mai uimit!

După încă aproape un an, aceeaşi familie din Glasgow m-a rugat să le aduc din România un colet cu cărţi de la cineva din Alba Iulia. Nu mi-au spus despre cine este vorba. Am fost sunat de persoana respectivă, ca să constat că e chiar părintele care a editat cartea Cuviosului. Când i-am spus doamnei că uite cu cine am ajuns să vorbesc, mi-a spus: „Ai văzut că te urmăreşte sfântul?”. Sunt sigur că acum mijloceşte pentru mine şi pentru toţi cei care s-au rugat pentru el!

Andrei Costin,
Glasgow