Din mărturisirile Cuviosului, am aflat că fusese închis de mai multe ori în diferite spitale de psihiatrie din ţară. De fiecare dată a scăpat cu ajutor de Sus. Iată cum a relatat despre o astfel de întâmplare, în care ajutorul Maicii Domnului a fost direct.

„Dragă, m-au închis la balamuc crezând că sunt nebun, dar m-a scăpat Maica Domnului şi de acolo! Într-o noapte, am visat-o pe Maica Domnului şi mi-a spus că peste trei zile voi pleca de acolo, dar am crezut că e un vis de la diavolul, pentru că de acolo nu scăpa nimeni. A doua noapte, am visat-o iară pe Maica Domnului, care mi-a zis să mă pregătesc că voi pleca de acolo, dar nici de aceasta data nu am crezut că e de la Dumnezeu visul. A treia noapte, a venit iarăşi Maica Domnului la mine şi mi-a zis: Gherontie, pregăteşte-te că mâine vei pleca de aici! La prânz când va veni gardianul la voi va uita uşa deschisă. Când mă vei auzi că îţi spun să pleci, să o iei la fugă, dar să nu te mai uiţi înapoi! Ai auzit? Să nu te uiţi înapoi, orice s-ar întâmpla! Să nu te temi că eu voi fi cu tine!

Când m-am trezit, am ştiut că a fost Maica şi aşteptam să vină gardianul. Pe la prânz, a venit gardianul şi a uitat uşa deschisă, lucru care nu se mai întâmplase. Şi atunci am şi auzit glasul Maicii Domnului, care a zis: Gherontie, fugi! Şi am fugit, dragă, cât m-au ţinut picioarele, iar înapoi nu m-am uitat! M-au urmărit cu câinii, am căzut într-un lac îngheţat şi apoi am trăit hoinar prin pădure sau prin locuri pustii, până nu m-au mai căutat! Au crezut că am murit îngheţat când am căzut în lac! Şi aşa, dragă, m-a scăpat Maica Domnului de la balamuc!”

Cristina Petrescu,
Craiova