Întorcându-mă de la Mănăstirea Tismana către București, pe marginea străzii, localnicii vindeau fructe. Eu aș fi mâncat prune, chiar îmi era dor de prunele din România, dar mi-a fost jenă să o rog pe doamna care mă însoțea să oprească pentru a cumpăra, deoarece se grăbea să ajungă în București. Dar i-am zis Cuviosului: „Cuvioase, tu știi că aș vrea să mănânc prune, poate îi dai în gând doamnei să oprească, să cumpărăm!”. Dar nu a oprit și… nu am cumpărat prune. Am gândit atunci: „Nu are timp Cuviosul de așa mărunte necesități!”.
Am ajuns la București, la gazda unde urma să rămân peste noapte, și… Doamne, aceasta m-a întâmpinat cu o farfurie plină cu prune… chiar şi puțin verzi, exact așa cum îmi plac mie! Cuviosul Gherontie nu m-a lăsat să cumpăr, mi le-a oferit în dar mai târziu, să mă bucur!

Cuvioase Gherontie, ajută-mă și pe mine să mătur!
Schimonahia A. a primit ascultare să măture frunzele din curte. S-a necăjit că-i păreau multe și era singură, fiind în vârstă de 70 de ani, de curând operată de hernie inghinală și cu un trup ostenit de la alte unsprezece intervenții chirurgicale. Având război cu tot felul de gânduri, și-a adus aminte de Cuviosul. Eu, pe măsură ce citeam din minunile săvârșite de Cuviosul, le povesteam și maicilor din Grecia, care ascultau cu mult interes. Schimonahia A. l-a chemat în ajutor, zicându-i: „Dacă ești sfânt cum zice maica, ajută-mă și pe mine să mătur!”. Apoi a venit și mi-a zis: „Să știi că este cu adevărat sfânt, Cuviosul Gherontie! Așa ușor am măturat, iar la sfârșit el chiar mi-a trimis și oameni care să încarce în saci ce am măturat!”.

Cuviosul Gherontie și diploma de IT
Altă dată, mă descurcam foarte greu să lucrez la calculator… iar acum era ceva urgent. Citisem cum îi spunea unei doamne: „Dragă, dar ce este atât de greu? Că-i doar o cutie!”. Și i-am zis: „Cuvioase, ajută-mă, n-ai zis tu că-i doar o cutie?”. Și imediat s-a rezolvat problema, am apăsat pe o combinație de taste la care nu m-aș fi gândit niciodată. De atunci îi cer ajutorul mereu la tot ceea ce ține de tehnologie. De fiecare dată am primit ajutor de la Cuviosul Gherontie când am folosit calculatorul, ceea ce m-a făcut să îl întreb: „Cuvioase, ai și diplomă de IT?”.
Mulțumim, Cuvioase Gherontie, că mijlocești la Dumnezeu pentru noi!
Minunat este Dumnezeu întru sfinții Săi!

Maica Gherasima,
Kefalonia