Când am aflat despre Cuviosul Gherontie că va fi adus în ţară pentru a fi înmormântat la Mănăstirea Tismana, mi-am propus să merg şi eu să îi mulţumesc pentru ceea ce a făcut pentru familia mea.

Sâmbătă seara vorbisem cu mama unui cântăreţ bisericesc din comuna noastră, adică din Baia de Fier (jud. Gorj) şi am întrebat-o dacă vrea şi dânsa să meargă la înmormântare, care era a doua zi, duminica, în 21 octombrie 2018. Nu am stabilit nicio întâlnire pentru a doua zi, pentru a merge împreună. Eu am ieşit la ocazie, foarte aproape de centrul din Baia de Fier, şi tot făceam cu mâna la fiecare maşină care trecea, dar niciuna nu oprea să mă ia.

Atunci m-am hotărât să merg cât mai departe de locul unde eram şi am mers cam 1km jumătate, înspre biserica cu hramul „Izvorul Tămăduirii”, foarte aproape de capul satului. Când am ajuns, am făcut cu mâna la prima maşină care a venit. Spre uimirea mea, aceasta a oprit. Atunci, ca din senin, a apărut şi femeia cu care vorbisem seara la telefon. Am rămas şocat când am văzut-o, pentru că nu stabilisem niciun detaliu despre plecare la telefon: nici ora, nici locul, nimic.

La volan era o tânără care mergea tot la o înmormântare, la Motru, la o colegă care murise într-un accident rutier. O cunoşteam şi eu, dar nu atât de bine cum o cunoştea fratele meu, Mihail. Când a auzit unde mergem, ne-a dus până în poarta Mănăstirii Tismana şi nu ne-a luat niciun ban pentru călătorie.

Mi-am dat atunci seama de marea minune pe care Cuviosul Gherontie cel nebun pentru Hristos o făcuse din nou cu mine. Slavă Bunului Dumnezeu că m-a învrednicit să pot lua parte la înmormântarea unui sfânt!

Ioan Daniel,
Baia de Fier