Recunosc că unele mărturii din cărțile citite mi se păreau oarecum superficiale, precum cele privind găsirea unor obiecte pierdute. Dar Cuviosul a ținut să îmi arate că nimic nu este întâmplător, iar minunea are cea mai mare valoare pentru cel care o trăiește. Aşa că am fost pusă în situația de a apela și eu cu disperare la ajutorul Cuviosului pentru găsirea unui obiect pierdut.
Când eram internată în spital, nu îmi mai găseam cartea de identitate pentru a mi se elibera unele documente. Am căutat-o de câteva ori în geanta cu care venisem, apoi am început să întreb la cabinetele unde mi se făcuse internarea, însă nu era de găsit şi aveam nevoie de ea urgent, în ziua respectivă. M-am întors către Cuviosul: „Te rog, cum i-ai ajutat pe alții să găsească ce pierduseră, ajută-mă și pe mine să găsesc cartea de identitate!”.
Am căutat din nou în geantă, însă de data aceasta mi-a atras atenția volumul 1 cu mărturii despre Cuviosul, pe care îl luasem cu mine: „Cuvioase, la tine trebuie să fie!”. Am deschis cartea și era într-adevăr între paginile acesteia. I-am mulțumit Cuviosului și am râs de propria mea superficialitate.

Grabnic ajutător și în problemele cu ceilalți doi copii
Într-o zi, aveam programate în București mai multe controale medicale pentru copii, dorind să le facem pe toate în aceeași zi, dar întrucât programările s-au decalat, riscam să pierdem unele dintre ele. Am strigat în gând la Cuviosul: „Cuvioase, tu mereu fie te grăbeai undeva, fie trăgeai de timp și, cu toate astea, ajungeai exact la momentul potrivit. Ajută-ne să ajungem și noi la toate programările!”. El nu a întârziat să ne ajute și am reușit să ajungem la toate în aceeași zi.
Odată unul dintre copii a făcut un episod urât de diaree cu sânge, care m-a speriat foarte tare, dar abia a doua zi puteam merge să recoltam analize, toate laboratoarele fiind deja închise la ora respectivă. În noaptea aceea, i-am pus copilului pe burtică Acatistul Cuviosului, împreună cu o iconiță a Sfântului Efrem cel Nou (un alt sfânt foarte drag mie, care ne ajută mereu) și m-am rugat la cei doi sfinți să ne scoată din acest necaz. De a doua zi dimineața, nu a mai avut nicio problemă, iar analizele au ieșit toate foarte bune.
Celălalt copil se plângea frecvent de dureri de cap din cauza polipilor nazali măriți. De fiecare dată când îl închinam și îl rugam pe Cuviosul să intervină, acesta imediat îi venea în ajutor.

De asemenea, unul dintre copii are astm pe fond alergic, dar fără manifestări severe. Cuvintele Cuviosului: „Dragă, toți trebuie să avem câte ceva!” îmi sunt mângâiere de fiecare dată când mă mâhnesc din cauza bolii. Odată a avut un episod mai intens de tuse, ce necesita tratament suplimentar, însă copilul trebuia să plece o săptămână de acasă pentru a participa la un concurs. Tratamentul de bază putea să şi-l administreze singur, însă cu cel suplimentar putea avea probleme, mai ales că mă temeam să îl las să plece aşa de acasă. Cu o zi înainte de plecare, m-am rugat cu lacrimi la Cuviosul Gherontie și la Sfântul Efrem cel Nou și tusea a început să slăbească în intensitate, apoi a dispărut fără niciun medicament suplimentar, fapt care nu s-a mai întâmplat în trecut. Toată săptămâna cât a fost plecat s-a simțit foarte bine.
Acestea sunt doar câteva situații în care am avut parte de ajutorul Cuviosului Gherontie, însă sunt foarte multe împrejurări în care am simțit ocrotirea sa. Îi mulțumesc pentru bucuria pe care mi-a făcut-o de a intra în viaţa mea prin intermediul volumelor cu mărturii despre minunile pe care le face zilnic în viețile noastre și îl rog să mă ierte pentru propria mărturisire sărăcăcioasă.

As. soc. Maria Antonie,
Slatina