Din constelaţia blestematei patimi a fumatului, pe care Cuviosul Gherontie a înfierat-o la cote maxime, voi relata mărturia unui foarte bun prieten, cu care am petrecut mulţi ani la Centrul Eparhial din Alba Iulia.

Mama lui, venită în vizită, a participat la Vecernie, iar după terminarea slujbei, Cuviosul Gherontie o abordează în stilul caracteristic. Conversaţia avută cu el a fost particulară, fiul doamnei respective, prietenul meu bun, neştiind nimic şi nepovestindu-i lui Gherontie despre mama lui. Cuviosul a copleşit-o cu laude, evidenţiindu-i frumuseţea. Se pare că nu a făcut economie de cuvinte şi expresii, dar a adăugat ceva de genul: „Îţi lipseşte doar un horn în cap!”. Cuviosul a ţinut neapărat să adauge un „bemol” laudelor.

Fratele coleg, auzind ce i-a spus Cuviosul Gherontie, i-a tâlcuit sensul cuvintelor lui care se refereau la fumat. Din păcate, după mulţi ani, mama colegului meu a trecut la cele veşnice, bolnavă fiind de un cancer care era legat, în mod evident, şi de patima fumatului.

Cristian Sibişan