Minunea s-a întâmplat!
M-am pensionat de un an şi jumătate. Am avut o muncă de birou cu stat pe scaun opt ore şi ochii în calculator 95% din timp. După pensionarea mult așteptată, am început să am tot felul de probleme cu sănătatea. Una din ele, cea mai deranjantă, era cauzată de o amorțeală a mâinilor, care în ultimele luni s-a accentuat. Uneori nu puteam să ţin un pix cu degetele ca să-mi fac o listă de cumpărături! Îmi masam foarte des mâinile, dar amorțeala era persistentă, aproape toată ziua! La doctor nu m-am dus în condițiile pandemiei, în care medicul meu de familie nu mai primea pacienții în cabinet, nici în clădire nu se putea intra… se stătea afară, în ploaie şi frig, şi se vorbea la telefon cu medicul, care apoi venea la ușă, deschidea puțin şi-ți dădea rețeta.
La începutul lunii decembrie 2021, am primit şi volumul 4 cu minunile Cuviosului Gherontie! Cele trei volume anterioare m-au fascinat şi m-au făcut să-l îndrăgesc! Am primit şi o iconiță cu sfinția sa, adică o poză mică, în care se roagă, pe care am pus-o la loc de cinste între icoanele în fața cărora mă rog eu de obicei!

Nu m-am apucat imediat de citit volumul 4, deoarece aveam altă carte neterminată. Am început să citesc cam cu două săptămâni înainte de Crăciun! Între treburile casei, mai citeam câteva pagini din carte! Şi-mi vine un gând: să caut Acatistul pe Internet, deoarece nu îl aveam, şi să mă rog Cuvioșiei sale să mă ajute cu amorțeala mâinilor. M-a apucat disperarea că nu voi putea frământa aluaturi pentru cozonaci, covrigei, cornulețe şi nici să ţin mixerul în mână…
Am citit Acatistul… m-a apucat un plâns cum la niciun Acatist până acum nu mi s-a întâmplat! Apoi mi-am atins mâinile, pe toate părțile, cu cartea pe care o citeam şi m-am rugat Cuviosului să mă ajute şi pe mine, nevrednica, să pot munci înainte de sărbători! A doua zi de dimineaţa, mă așteptam să mă ridic din pat, ca de obicei, cu mâinile amorțite, dar nu s-a întâmplat asta! Aveam așa mare emoție şi mi-am văzut de treburi… tot așteptând să-mi amorțească… dar nu au amorțit! Şi nici în zilele următoare! Minunea s-a întâmplat!!! Am făcut mâncarea şi aluaturile pentru Crăciun fără să-mi amorțească mâinile! Nu am avut cuvinte să-i mulțumesc Cuviosului! Pupam cartea şi iconița!

M-a ferit de o posibilă tragedie !
Era chiar în ziua de Crăciun, după-masa, eram în bucătărie şi pregăteam ceva platouri pentru că urma să vină un prieten la noi în vizită!
Deodată aud o bufnitură ce venea din sufragerie, dar eu, ocupată fiind, nu m-am dus să văd ce s-a întâmplat, m-am gândit că iar s-au fugărit pisicile şi au dărâmat ceva! Soțul meu era în altă cameră şi nu a auzit. Am terminat ce aveam de făcut şi am intrat în sufragerie să pregătesc măsuţa pentru vizitator! Am rămas înmărmurită! Deasupra canapelei, unde stăteam eu de obicei, era un tablou vechi, de aproximativ 55 ani, de la părinții mei, cu rama grea din ghips, cu ornamente, cum se făceau pe vremuri. S-a rupt sfoara originală a tabloului, cu care era agățat pe perete, şi a căzut pe canapea! Sub tablou era o icoană a Maicii Domnului cu Pruncul, iar sub icoană, pe spătarul canapelei, aveam o carte, dragă mie, cu viața Maicii Domnului, sprijinită de perete, iar în fața cărții pusesem o iconiță cu Sfântul Ioan Rusul şi pe cea a Cuviosului Gherontie.
Prin căderea tabloului, s-a zgâriat peretele şi s-a prăvălit icoana Maicii Domnului cu cui cu tot şi a căzut sub tablou, ca şi cum l-ar fi ținut în brațe! Tabloul cel greu s-a oprit pe canapea şi nu a căzut pe jos! S-a mirat şi soțul meu cum de nu s-a rupt ghipsul ramei, care este crăpat pe alocuri şi foarte uscat de atâția ani! Maica Domnului, Cuviosul Gherontie şi Sfântul Ioan Rusul m-au ferit să nu-mi cadă tabloul în cap şi să mă rănească, fiind destul de greu, iar tabloul a rămas intact, doar că i s-a înlocuit sfoara cea veche de cânepă! Le mulțumesc din inimă!
Mare este Dumnezeu întru sfinții Săi!

Natalia Pop,
Cluj-Napoca