A doua mea întâlnire cu Cuviosul Gherontie a avut loc la Mănăstirea Lupşa. Era o zi de duminică, undeva la începutul-mijlocul lunii iulie 2018, spre finalul Sfintei Liturghii. Eu mă aflam în holul din faţa stăreţiei – un loc unde stau cei cu copii, ca să nu deranjeze slujba.

Apare Cuviosul Gherontie şi începe să i se adreseze unei doamne: „Ioai, dragă, mie de ea îmi place!”, dar parcă se uita la mine. Şi tot continua, spunând ceva de picioare şi de sâni. Menţionez că acea doamnă era îmbrăcată într-o rochie cu decolteu, ca lungime deasupra de genunchi, albă cu flori şi fără mâneci şi nu avea eşarfă pe cap.

A tot continuat cu apelativele la adresa doamnei. Aceasta se uita ciudat la el şi făcea fel de fel de grimase. Cineva din cercul ei de apropiaţi m-a întrebat privind spre Cuviosul: „Cine este?”. Eu i-am răspuns mândră: „Cuviosul Gherontie!”. Doamnele nu înţelegeau nimic, făceau grimase şi atât. Îl tratau ca pe un nebun.

Nici eu pe moment nu am înţeles exact mesajul transmis, dar m-am gândit că sigur are un tâlc gestul lui. Da, şi într-adevăr avea, el ne-a atras atenţia cum ar trebui să ne îmbrăcăm noi, femeile, când mergem la sfânta biserică.

Mihaela Pleşa
Alba Iulia