Altă dată, Cuviosul Gherontie venise la Tismana şi când l-au întrebat maicile până când rămâne la mănăstire, a răspuns, ca de fiecare dată: „Până vineri”.

Deja trecuseră două vineri de când spusese că „până vineri”. Dar până la a treia vineri, s-a mai întâmplat ceva. A venit la mine o maică în vârstă să îi repar un triplu ştecher cu prelungitor. După ce m-am uitat la el, i-am spus că nu se mai poate repara. Maica a zis: „Dă-mi-l înapoi să îl duc la un electrician bun, că tu nu eşti!”. Şi l-a dus. Electricianul l-a reparat şi l-a adus maicii. Dar maica a venit din nou la mine şi mi-a zis: „O fi el electrician bun, dar vino tu şi mi-l bagă în priză.”.

Când l-am băgat în priză, cablul de la prelungitor a făcut masă prin mine. Am stat sub tensiune până când maica, văzând cum mă zguduie curentul, m-a întrebat ce să îmi facă. Eu i-am spus: „Tra-ge-din-pri-zăăă!”. Atunci când curentul trece prin tine nu poţi vorbi… Curentul însă intră şi iese, dar când intră, sapă mai adânc. Ajunsese curentul până la bazin, iar mâinile mele, de care era lipit cablul, se carbonizaseră şi se vedea osul. Maicile m-au dus în pat, dar eram ca o legumă.

Şi l-am văzut atunci pe Cuviosul că a venit la patul meu, s-a pus în genunchi şi s-a rugat mult, după care s-a ridicat şi mi-a spus: „Dar tot până la 80 de ani trăieşti!”. Era a treia vineri de când Cuviosul era la mănăstire. Cred că era acolo şi pentru mine.

Monahia Filoteia,
Stareţa Mănăstirii Bunavestire, Tismana