Nu auzisem niciodată de Cuviosul Gherontie până am primit într-un mod neașteptat o carte cu mărturii despre el. Era cel de-al treilea volum, cel cu copertă verde. Mi-au greșit comanda la un magazin online de reviste și mi-au pus în pachet această carte cadou pentru a-și repara eroarea…
În mod normal eu nu primesc colete sâmbăta, fiind mereu plecată, dar de această dată toate s-au așternut în așa fel încât să pot prelua coletul. Când i-am văzut prima dată poza de pe copertă am avut sentimentul că mă uit la o rudenie. Nu am înțeles cum poate fi aceasta, așa că am lăsat cartea la îndemână ca să-l mai privesc. A doua zi, a venit furtuna unei ispitiri peste mine, când târziu în noapte mă sună o monahie că trebuie să plece de la schit pentru că are probleme de viață și de moarte cu cineva.

Fiind nouă în ale credinței, m-am tulburat înfricoșător de tare. Nu am știut ce să fac. Dacă îi întorceam spatele și i se întâmpla vreun rău, eram vinovată în fața lui Dumnezeu. Dacă o primeam și era în neascultare, iar eu fără binecuvântarea duhovnicului, mă făceam părtașă la nelegiuire. Orice variantă mă vătăma. Maica mi-a zis că va suna pe cineva să vină să o ia cu mașina și să o aducă la mine.
Am închis telefonul și am văzut cartea despre Cuviosul, pe care o primisem cu o zi înainte. Am strigat cu disperare la el să mă învețe ce să fac cu această dilemă. I-am spus: „Dacă vrei să fim prieteni, ajută-mă și fă ceva!”. Imediat m-a sunat maica să îmi spună că i-a dispărut numărul acelei persoane din telefon! Striga la mine că așa ceva nu este posibil pentru că îl avea cu certitudine și îl văzuse acolo în agendă. Am amuțit. Nu a mai putut veni, iar Cuviosul mi-a arătat apoi în ce lucru grav m-aș fi implicat din neștiință. Eu văd lucrarea Cuviosului şi prin faptul că totul s-a terminat cu bine, ispita din mănăstire a trecut şi maica nu s-a supărat pe mine. Totul s-a liniştit!

IT Maria-Flavia Dan,
Cluj-Napoca