Auzisem de mulţi ani despre Cuviosul Gherontie, dar nu am reuşit să îl văd faţă către faţă.

În anul 2017, mă aflam hramul bisericii „Sfânta Ecaterina” din Alba Iulia. Tocmai mă împărtăşisem şi mergeam pe culoar înspre locul meu. Când am ajuns în mijlocul bisericii, o doamnă care ştia că sunt însărcinată mi-a spus: „Cuviosul Gherontie! Du-te şi atinge-te de el!”.

Cu gândul că atingerea de el mă va ajuta să nasc cu pace fetiţa pe care o aşteptam de mulţi ani, am ascultat îndemnul, m-am apropiat de dânsul cu bucurie şi m-am atins cu multă credinţă de mâna lui. Cuviosul era oarecum cu spatele la mine, dar în acel moment s-a întors, m-a privit şi, arătând spre mine, a început să spună mirat şi aproape strigând: „Cine eşti tu?! Cine eşti tu?!”, şi tot repeta asta.

Eram ca femeia din Evanghelie care, după ce s-a atins de Mântuitorul, a fost vădită de El în faţa mulţimii. Am rămas înmărmurită pentru mesajul pe care mi l-a transmis. În suflet, am simţit că Cuviosul Gherontie vedea cele două suflete, al meu şi al fetiţei (căreia i-am şi pus numele Ecaterina), într-o singură prezenţă, deşi cu haina pe care o aveam pe mine nu se observa sarcina.

Asta am trăit eu şi sunt fericită că m-am atins cu credinţă şi nădejde de un sfânt!

Mihaela Pleşa, Alba Iulia