(Alba Iulia, 6 noiembrie 2016)


„Sapă frate, sapă, sapă

până când vei da de apă.”

Cu aceste versuri din poezia lui Lucian Blaga aş putea să exprim cel mai bine felul în care l-am perceput eu pe Cuviosul Gherontie, om cu viaţă sfântă, pe care l-am cunoscut la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, unde ne aflam în comuniune de rugăciune la sfintele slujbe. Era foarte simpatic în particular, în cercul nostru de prieteni şi îl iubeam tare mult, motiv pentru care am vrut să ne fie alături la bucuria prilejuită de căsătoria fiului nostru. L-am invitat la cununia religioasă precum şi la masă, dar cu câteva zile înainte a trebuit să plece la nişte prieteni în Oltenia. Nu credeam că se mai reîntoarce curând la Alba Iulia, pentru că abia ce plecase, dar spre surpriza şi încântarea noastră a ajuns seara la Restaurantul Parc, unde a avut loc petrecerea. Fără să fi ştiut numele restaurantului, îi spusese şoferului unde să îl ducă. Cuviosului i se descopereau de Sus cele nespuse de oameni. S-a integrat imediat în atmosfera petrecerii şi a dorit să cântăm şi să jucăm cu toţii Hora Unirii, răsunând localul de atâta veselie.

Aşa era Cuviosul Gherontie, aducea bucurie oriunde mergea şi era doritor de frumuseţe în vieţile noastre.

(Roland Ungureanu)

Ne întrebam cum „fentase” Cuviosul timpul

Era în vara anului 2013, când Cuviosul Gherontie trebuia să ajungă la Cluj, unde îl aştepta un prieten, urmând să plece împreună spre o altă destinaţie. Eu şi soţul meu ne-am oferit să îl ducem cu maşina până la Mănăstirea Sf. Elisabeta din Cluj, mai ales că îşi dorea să-l vadă pe părintele Samuel, duhovnicul de atunci al mănăstirii, şi să ia binecuvântare de la acesta. Am pornit la drum şi Cuviosul stătea pe locul din faţă lângă soţul meu, care conducea maşina. Distanţa Alba Iulia – Cluj o parcurgem în mod obişnuit în aproximativ o oră şi jumătate, dar de acea dată am parcurs-o în mai puţin de o oră şi ne întrebam cum „fentase” Cuviosul timpul…

(Vionela Ungureanu)

„Oamenii se nasc când vrea Dumnezeu!”

Din pricina unor probleme de sănătate ce au apărut la nora noastră în timpul sarcinii, ea a fost programată de urgenţă pentru operaţie prin cezariană. Am rugat-o pe o prietenă să îl anunţe pe Cuviosul Gherontie despre problemele apărute, să se roage să nu fie nevoie de o astfel de intervenţie, deoarece sarcina nu avea nici 7 luni. La aflarea veştii, Cuviosul a zis: „Oamenii se nasc când vrea Dumnezeu!”. Avea Cuviosul răspuns la orice problemă. Ne îndemna să ne punem toată nădejdea în Dumnezeu şi în încercări să cerem ajutorul Maicii Domnului.

Nepoţelul nostru a venit pe lume înainte de vreme, cu o greutate de 890 g. În ziua naşterii lui s-a săvârşit de către preotul misionar chiar în maternitate Sf. Botez de necesitate. Are deja aproape şase ani, dar minunea este că s-a dezvoltat normal, fără absolut nicio urmare.

(Roland şi Vionela Ungureanu)

(Genova, lângă casa lui Cristofor Columb, 27.08.2008)

(Torino, 28.08.2008)