Cuviosul nostru drag a fost ca o albină care a cules tot ce a fost mai bun din fiecare floare pe care a întâlnit-o pe calea vieții. A știut că printr-o floare se exprimă iubirea! Mi-l aduc aminte spunând că nu miros florile, atunci când urma să sufle în lumânările de pe tortul care consemna împlinirea frumoasei vârste de 83 de ani. Cred că atunci a vrut să ne transmită un mesaj… O floare nu trebuie să fie doar frumoasă, ci să emane și o mireasmă. La fel și omul, dincolo de frumusețea exterioară, trebuie să emane mireasma Duhului Sfânt, Care lucrează în interiorul fiecăruia dintre cei ce Îi slujesc lui Hristos. Fiecare floare dăruită Cuviosului poartă cu sine frumusețea și mireasma duhovnicească a lucrării sale.
I-am luat flori Cuviosului doar de două ori de când a apărut în viața mea. De obicei, îi duc bomboane, colivă, vin, prăjituri, dar am înțeles ulterior că atunci când are de făcut o lucrare într-o familie în care soții au neînțelegeri, Cuviosul știe să fie un „romantic” și apelează la flori.

Prima dată când i-am dus flori la mormânt, pur și simplu nu le-am putut lăsa acolo, a trebuit să le iau înapoi acasă, deși îmi era rușine de maicile de la Tismana, căci cum să pleci cu florile pe care le-ai adus?! Doar că pe drum spre casă, m-a sunat o prietenă care avea neînțelegeri cu soțul ei și, știind că ei îi plac tare mult florile, m-am oprit direct la ea să i le duc. De atunci, neînțelegerile au început să se domolească și să apară bucurii în viața lor.
A doua oară când i-am luat flori Cuviosului, pur și simplu treceam pe lângă florărie și nu m-am putut abține să nu îi iau, deși mă gândeam că este o cheltuială în plus și că poate ar trebui să o evit. Dar Cuviosul nu m-a lăsat să renunț la idee și am cumpărat coșulețul cu flori. Ajungând la mormânt, am văzut o familie de tineri cu doi copilași. Păreau destul de fericiți și nu am vrut să îi deranjez, am salutat și m-am așezat în genunchi să citesc Acatistul Cuviosului. Pe măsură ce citeam, mi-a încolțit în inimă gândul să le spun acelor tineri să nu divorțeze niciodată. Gândul era unul irațional, fiindcă nu te poți duce pe nepusă masă să spui unei familii să nu divorțeze, mai ales unei familii care pare bine închegată și fericită. Dar din nou Cuviosul nu mi-a dat pace și nu m-a lăsat să avansez în rugăciune, m-am blocat și aveam numai acest gând. Când s-au ridicat să plece, am luat coşuleţul cu flori și i l-am dat soțului să îl dea soției lui, spunându-i că este de la Cuviosul pentru familia lor și le-am transmis să nu divorțeze niciodată și să ia acest mesaj ca din gura Cuviosului. Atunci acești tineri mi-au mărturisit că se certau frecvent și că de multe ori s-au gândit să divorțeze, tocmai acesta fiind motivul pentru care au venit la Cuviosul. Voiau să primească un răspuns, dar nu se gândeau că le va spune Cuviosul atât de clar prin gura unei persoane răspunsul mult așteptat. Au plecat cu bucurie, cu pace și cu încredințarea că trebuie să rămână împreună. Ținem legătura, Cuviosul îi ajută și sunt bine și ei, și copilașii.
Cuvioase drag, dă-mi și mie un trandafir din buchetul tău de trandafiri pe care l-ai agonisit în viața ta pe pământ! Amin!

Jr. Claudia-Mădălina Burci,
Craiova