În urmă cu mai mulţi ani, după rugăciunea serii în paraclisul Sfintei Parascheva, în prima zi de Crăciun, Cuviosul Gherontie s-a întors brusc când era la uşă şi a spus: „Aici va veni satana cu foc, dar arhanghelul Mihail cel cu sabia de foc nu-l va lăsa!”. Anul următor în prima săptămână din Postul Mare doi muncitori au curăţat un teren de tufişuri şi le-au dat foc în apropierea pădurii unde se afla paraclisul. Chiar dacă era un drum forestier între teren şi pădure, fiind vânt, frunzele care ardeau au ajuns în pădure şi a izbucnit un incendiu ajungând până aproape de gardul care înconjura paraclisul, dar prin minune şi ajutorul sfântului arhanghel Mihail şi-a schimbat direcţia chiar aproape de gardul de lângă paraclis.

Un moment special a fost cu un om de afaceri care a venit să-i spună Cuviosului că e în pragul falimentului dacă nu primeşte banii de la lucrările pe care le executase. Înainte cu o seară de a veni omul de afaceri, Cuviosul mi-a dat zece lei mie şi altor două persoane tot câte zece lei. Mi-era cam jenă să iau banii, dar am făcut ascultare. A doua zi ne-a cerut banii şi i-a dat omului care, la scurt timp, şi-a rezolvat problemele.

De asemenea, m-a marcat cazul unui băiat, R. care dispăruse în lacul Apa, iar fratele lui a venit disperat la Cuviosul să-i spună că nu-l găseşte. După ce i-a pus multe întrebări, Cuviosul i-a dat de înţeles, prin discuţii, unde s-ar afla. Ulterior, i-au găsit trupul în zona indicată de Cuviosul. L-a pomenit mult timp în rugăciunile sale la adormiţi.

Slavă Ţie, Doamne, că ne-ai dat prilej să cunoaştem unul din aleşii Tăi!

Cuvioase Gherontie, roagă-te pentru noi!

Cu nevrednicie, Claudia