Nu am avut ocazia să îl cunosc pe Cuviosul Gherontie cât a fost în viața, dar el a apărut în viața mea într-un mod aparent normal și a mijlocit apariția unei minuni în viața noastră.
Citisem o carte despre un sfânt nebun pentru Hristos, care a trăit în Rusia, și am început din curiozitate să caut pe net informații despre alți asemenea sfinți, care trăiesc în aceste vremuri alături de noi, despre care aflăm însă prea târziu. Așa am ajuns să citesc mărturiile scrise de cei care l-au cunoscut pe Cuviosul și să aflu cât de aproape de oameni a fost acest sfânt.
Am vizitat Mănăstirea Tismana și mormântul Cuviosului și ori de câte ori aveam nevoie ca rugăciunea mea să fie mijlocită către Bunul Dumnezeu, îl rugam pe Cuviosul să o facă. I-am dat o poză de-a lui și fiicei mele, care de ceva vreme își dorea un copil, iar el a ajutat la împlinirea rugăciunilor noastre.
Încercarea cea mai grea pentru care am cerut iar ajutorul Cuviosului a fost spre finalul sarcinii, când, un diagnostic îngrijorător (preeclampsie) amenința atât viața fiicei mele, cât și a copilului nenăscut. Eram foarte speriată de faptul că medicul amâna o intervenție, deși riscul creștea cu fiecare oră.
L-am rugat în genunchi pe Cuviosul Gherontie să se roage împreună cu mine la Bunul Dumnezeu și să salveze viața. Minunea s-a înfăptuit. S-a născut nepoțelul meu și a scăpat cu bine și mama lui. În clipele de deznădejde prin care am trecut, am promis că voi da mărturie despre ajutorul Cuviosului și acum am găsit momentul să o fac. Îți mulțumesc Cuvioase!
Îi mulțumesc lui Dumnezeu și Maicii Domnului!

Psih. Cristina Anescu,
Bucureşti