Cuviosul Gherontie a mijlocit pentru mine şi m-a ajutat. Am avut din nou probleme la rinichi cu o piatră mare. Analizele medicale indicau sânge în urină.
La începutul lunii mai 2023, am fost într-o sâmbătă la un medic la Sibiu. Mi-a făcut ecograf și a zis că de data asta va trebui să mă opereze pentru că piatra este undeva în bazinetul rinichiului și e înfiptă acolo. Eu mai făcusem prin noiembrie o procedură de spargere a pietrei cu ultrasunete, dar se pare că nu a reușit.
Situaţia începea să devină problematică, aşa că m-a programat pentru intervenția chirurgicală. Luni m-a internat, iar marți deja m-a pregătit pentru operație. În sala de operație, după rahianestezie (anestezia în coloană), mi-a făcut un nou ecograf cu substanță de contrast. Eram sub efectul anesteziei locale şi nu mi-am dat seama exact ce se întâmplă, dar am auzit că doctorul repeta mereu că așa ceva e aproape imposibil. Piatra pe care sâmbătă o văzuse bine înfiptă în bazinetul rinichiului (ecografia confirmă acest lucru), marţi era coborâtă și s-a blocat pe uretră. În situația dată, eu ar fi trebuit să am dureri foarte, foarte mari, dar acest lucru nu s-a întâmplat… A coborât fără nicio durere!
În condiţiile date, i-am văzut că se agită şi schimbă pe loc, rapid, ustensilele de intervenție. Au optat pentru altă procedură medicală şi mi-au extras piatra prin vezică. Au spart-o şi au aspirat-o. Medicul tot repeta: „Doamne, ce noroc are doamna!”.
Eu cred că a fost o minune a Sfântului Gherontie. Fotografia lui a fost tot timpul lângă mine. Când am plecat la operație, eram foarte, foarte necăjită, dar în gând tot timpul m-am rugat lui.

Lect. univ. dr. Ramona-Ştefana Petrovan,
Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia