Iubiţi fraţi întru Hristos Domnul!
În contextul răspândirii şi în România a coronavirusului şi al înmulţirii pericolelor asociate, este momentul să ne folosim mai mult de armele credinţei, pe care le avem de la Mântuitorul şi din viaţa de doua milenii a Bisericii.
Pornind de la nevoinţele pe care le-am văzut ani de-a rândul la Cuviosul Gherontie, dar şi de la îndemnurile pe care le-a făcut recent Patriarhul Ilia al II-lea al Georgiei, vă pun la suflet câteva lucruri pentru un model de trăire în acest răstimp de încercare pentru omenire.
Cuviosul ne îndemna pe fiecare în parte să postim, să ne rugăm, să facem metanii, să gustăm din apă sfinţită şi anafură, să purtăm crucea la gât etc. Nu a impus niciodată un anumit standard însă s-a făcut pe sine model de nevoinţă duhovnicească. Ne cerea să facem cât putem, dar să facem!
În primul rând, să încercăm să postim mai mult, iar dacă nu sunt probleme medicale să ajunăm până la ora 18:00 două-trei zile pe săptămână (luni, dar mai ales miercuri şi vineri), iar apoi să mâncăm fără ulei. Totodată, pentru că suntem în Postul Mare, marţi şi joi să ajunăm până la ora 12:00 sau până la ora 15:00.
Să ne rugăm mai mult, să citim şi din Psaltire, pe cât se poate şi la miezul nopţii. Să ne rugam cu credinţă şi nădejde pentru cei bolnavi, dar şi pentru cei care nu se roagă, nu postesc, trăiesc în păcate mari, cât şi pentru cei care-i derutează pe cei slabi în credinţă.
De asemenea, în zilele în care nu ne împărtăşim cu Trupul şi Sângele Domnului Iisus Hristos, să ne însemnăm pe frunte şi să gustăm de trei ori, în numele Preasfintei Treimi, din apă sfinţită (dacă mai avem, din cea de la Bobotează), iar apoi să luăm şi anafură. Să stropim apoi şi casele noastre cu apă sfinţită, cu aghiazmă mare sau aghiazmă mică, de care avem.
Să folosim uleiul sfinţit pe care îl avem de la Sfântul Maslu, de la mănăstiri sau de la sfinţi, să ne ungem la frunte şi pe mâini, în numele Preasfintei Treimi, şi să-L chemăm în ajutor pe Dumnezeu, dar şi pe Maica Domnului, cetele îngereşti şi pe sfinţii Săi, dintre care măcar pe unii să-i şi pomenim cu numele.
Fraţi preoţi, să binecuvântăm în fiecare zi lumea întreagă, în cele patru puncte cardinale, cu Sfintele Taine şi cu sfintele moaşte (dacă avem la biserică), invocând pacea şi binecuvântarea Domnului peste întreaga făptură!
Credem, dimpreună cu Sfântul Apostol Pavel: „Toate le pot întru Hristos, Cel care mă întăreşte!” (Filipeni, 4,13).
Pr. Dorin Opriş