Cineva m-a rugat să întreţin o femeie bătrână. Am acceptat, am făcut actele de întreţinere şi m-am mutat la ea, împreună cu soţul meu.

După un an, aceeaşi femeie a vrut să mă dea afară. Am ajuns la proces şi s-a dat sentinţa de desfiinţare a actului de întreţinere, urmând ca bătrâna să îmi plătească suma investită de noi în repararea casei ei. Am făcut recurs, deoarece eu am respectat ceea ce mă angajasem că fac. Între timp, acea femeie a luat-o pe bătrână şi a dus-o la altcineva.

Aşa supărată fiind, una dintre maicile de la Mănăstirea Tismana, unde lucrez şi eu la gospodărie, mi-a spus să dau de pomană pentru Cuviosul o sticlă de bere. Am cumpărat o sticlă de bere de 2 litri şi le-am dat muncitorilor care lucrează la renovarea mănăstirii, spunându-le că e pentru sufletul Cuviosului.

Noaptea l-am visat pe Cuviosul că stătea în faţa mea, îmbrăcat în cămaşă albă şi pantaloni negri. A întins mâna spre mine de trei ori, cu palma în sus, şi a spus de fiecare dată: „Îţi dă!”. De trei ori a zis asta, apoi a dispărut. După o lună de la acest vis, ne-a sunat de la Poliţie că bătrâna a plecat de la cea care o dusese şi a ajuns la alte persoane, care i-au luat pensia şi au bătut-o. Soţul meu, Ion, a mers după ea şi a adus-o acasă.

A fost minunea Cuviosului Gherontie, pentru că acuma vrea să renunţe la proces şi noi să avem în continuare grijă de ea!

Tatiana Ciobanu,
Tismana