De-a lungul anilor, l-am simţit pe Cuviosul Gherontie având Duhul lui Dumnezeu în el şi fiind un om cu care, dacă te întâlneşti şi eşti trist, nervos sau epuizat, ţi se schimbă starea sufletului fără să îţi propui: „Uite, acuma îl văd pe Gherontie că vine la zece metri şi să încerc să zâmbesc.”. Nu era nimic planificat. Era ceva care te învăluia, te acoperea, ca şi cum ai fi, dintr-o dată, în altă zi, în alt loc, cu o altă stare. Era ceva unic. Era un duh de pace, un duh care aduce pace.

Dar şi când te găsea în offside – cum zic fotbaliştii – te sfădea. Ţin minte că, la un moment dat, mă îngrăşasem foarte tare. A urmat un dialog scurt: „Cuvioase, dar ce-i cu tine? Vai, cum moartea te-ai îngrăşat aşa de tare?” „Cuvioase, am tot mâncat!” „Vai, dragă, dar nu-i bine!”.

Problematizând, m-a convins să fac ceva. Eu cred şi acum că a ştiut care este motivul pentru care mă îngrăşasem excesiv de mult (134 de kg), pentru că, de câte ori vedea pe cineva supraponderal în catedrală, mă întreba: ,,Cuvioase, oare de ce se îngraşă aşa de tare?”. La această întrebare nu puteam decât să zic că nu ştiu, dar, în acelaşi timp, mă vedeam pe mine la fel de gras, asemeni celor de care mă întreba. Şi, în mod minunat, îmi aminteam că din pricina păcatelor mele sufăr acestea.

Mi-a şi dat o curea de-a lui, care m-ar fi încăput numai dacă o tăiam în două părţi pe lungime şi le adăugam. Mi-o puneam, ridicând-o cât de sus puteam – ca să mă cuprindă – apoi luam o bluză pe care o băgam în pantaloni. De câte ori purtam cureaua, simţeam că slăbesc evident. Acest lucru l-am văzut la cântar, deoarece, prin mila Lui Dumnezeu, slăbeam în fiecare zi, fără să fiu bolnav şi fără un regim sever, câteva sute de grame. Dar asta numai după ce am conştientizat că păcatele mele sunt pricina şi atunci când am primit ,,pastila” de pocăinţă de la Cuviosul.

Încă mai am această curea şi o păstrez cu multă bucurie, deşi trebuie să recunosc că s-a rupt catarama acesteia în încercarea mea de a o închide. Am reuşit, totuşi, să o folosesc şi mi-a fost de mare ajutor.
Eu am avut o evlavie personală că e omul lui Dumnezeu.

Preot Mihail Cramba