Despre Cuviosul Gherontie am aflat întâmplător pe internet şi de atunci, de fiecare dată când îmi este greu, îi cer ajutorul în gând, uitându-mă la poza lui, şi vorbesc cu el de parcă ar fi alături.
I-am cerut ajutorul de mai multe ori, dar momentele pe care le reţin sunt două. Eram în Săptămâna Luminată, după Sfintele Paşti din anul 2021. Cum am ţinut tot Postul Mare, când am mâncat de dulce în prima zi de Paşti, am început să avem probleme cu burta şi eu, şi soţul meu, cu o diaree persistentă. Fiind perioada pandemică, eram îngrijorată să nu avem Covid-19, mai ales că ştiam că unul dintre simptome era şi diareea. În plus, era destul de dificil, pentru că mergeam la slujbe dimineaţa şi seara, şi mă rugam Cuviosului să mă ajute măcar să pot rezista cât ţine slujba să pot citi şi cânta la strană. Şi, spre fericirea mea, chiar ne-a ajutat şi a trecut repede.

Recent, am fost operată de hemoroizi sangvini stadiul III, fisură anală şi polipi. Recuperarea este un proces tare anevoios şi, având dureri mari, mă rugam ca să pot rezista. Cuviosul m-a ajutat în situaţia în care, la un moment dat, m-am constipat şi se forma un alt hemoroid şi mă durea tare. M-am rugat să îmi treacă umflătura şi să am un scaun normal, fără durere, şi să îmi treacă constipația, să pot sta pe fund, că până atunci nici nu mă puteam așeza, doar pe o parte stăteam rezemată. La fel îi simt ajutorul la fiecare procedură de lărgire a rectului, care sunt extrem de dureroase, dar obligatorii după operaţie.
Am ezitat mult timp să scriu, dar i-am promis Cuviosului că, dacă mă ajută să trec cu bine reabilitarea, am să depun mărturie de tot ajutorul pe care l-am primit. Îți mulţumesc din suflet, Cuvioase Gherontie!

Olga,
Republica Moldova