(foto: Sfânta Mănăstire Prislop)

Pe Cuviosul Părinte Gherontie nu l-am cunoscut câtă vreme a stat în această viaţă pământească, dar am primit mângâiere după trecerea sfinţiei sale la cele veşnice, acolo unde şi-a adunat veşnicele comori: “unde nici moliile, nici rugina nu le distrug şi nici nu le fură hoţii, acolo unde nici nu se însoară, nici nu se mărită. Căci unde este comoara voastră, acolo este şi inima voastră.”
Vă mărturisesc că în toamna anului 2021 am primit de la o cunoştinţă cu numele de botez Mihaela, o doamnă credincioasă care are darul milosteniei, o carte şi acatistul Cuviosului Gherontie de la Tismana. La puţin timp de la acest dar, o maică de la Sfânta Mănăstire Pasărea aflând că am drum prin oraşul Târgu Jiu, m-a rugat dacă pot trece pe la Sfânta Mănăstire Tismana pentru a lăsa un pachet, răspunsul a fost afirmativ. În ziua de joi 18 noiembrie 2021, prima săptămâna a Postului Naşterii Domnului, de ziua Sfântului Mucenic Platon, ajungând la Sfânta Mănăstire Tismana pentru a lăsa pachetul, mi-am amintit de cartea Cuvioasului Gherontie dăruită de doamna Mihaela şi am întrebat o maică unde se află înmormântat părintele. Am fost plăcut surprins văzând că mormântul nu este într-un cimitir, ci se află în exteriorul bisericii, pe partea stângă cum se iese din biserică. Mormântul Cuviosului l-am găsit în lumină, se aflau candele aprinse, atunci m-am gândit ca acestea să nu se stingă niciodată, lăsând şi eu ulei pentru candelele Cuviosului.

În ziua de luni 13 februarie 2023, de Sf. Acvila şi Priscila, am trecut pe la Sfânta Mănăstire Tismana, Cuv. Gherontie a binevoit să îl vizitez. Mă întorceam de la Sfânta Mănăstire Prislop, aici mi-au atras atenţia picturile Sf. Gorgonia, Sf. Cuv. Apolinaria, Sf. Cuv. Teodora de la Sihla şi a Sf. Cuv. Evdochia, acestea aflându-se pe partea stângă cum se intră in pronaos. Vă mărturisesc că numele celei dintâi şi celei din urmă sfântă, era pentru prima dată când le citeam.

În ziua de vineri 23 februarie 2024, de Sf. Mc. Policarp şi Sf. Gorgonia am trecut pe la Sfânta mănăstire Tismana şi pe la mormântul Cuviosului, unde am aflat că a apărut cel de al 6-lea volum cu mărturiile credincioşilor despre Cuviosul, m-am gândit la această carte pentru a o citi, dar începuse slujba vecerniei, iar la acel moment magazinul bisericii se închide.
Când am plecat de la mormântul Cuviosului Gherontie, am simţit inima plină de bucurie, aşa cum poate nu am mai avut-o vreodata.
La șapte zile, în ziua de vineri 1 martie 2024, de Sf. Cuv. Mc. Evdochia și Sf. Cuv. Domnina, după trecerea pe la Sf. Mănăstire Tismana, am trecut pe la Biserica Sf. Gheorge Titan din str. Sg. Ion Cuibaru din București, primind prin grija Cuv. Gherontie cartea cu mărturiile credincioșilor, vol. 6, pe care mi-am dorit-o. Doamna care vinde lumânări la biserică primise aceasctă carte, iar eu am întrebat-o de unde o are, răspunsul dumneaei a fost: “ Dacă vrei să o citeşti ia-o, eu nu am timp să citesc! ”

În ziua de joi 14 martie 2024 , de Sf. Cuv. Benedict de Nursia și Sf. Sfințit Mc. Alexandru, m-am întâlnit cu domnul Constantin, soțul doamnei Mihaela, în fața Sfintei Mănăstiri Antim Ivireanul din București pentru a primi câteva pachete ce urmau să ajungă la Sfânta Mănăstirea Neamț. Printre altele, mi-a spus că are şi pentru mine în dar ceva personal și anume niște pietricele de la mormântul Cuviosului.
Duminică 17 martie 2024, de Sf. Cuv. Alexie, omul lui Dumnezeu, în drumurile mele am ajuns pe la Sf. Mănăstire Tismana, Cuv. Gherontie a mijlocit pentru a primi o binecuvantare în ajunul postului mare.
Vă mai mărturisesc că aveam ceva vreme de când mă trezeam cu palpitaţii. Citind mărturiile credindioşilor care spuneau că prin poza Cuviosului au primit vindecare, am cerut şi eu ajutorul Cuviosului, primind vindecare.
În cel de al 6-lea volum, într-una din mărturii, se spune că avem lăsat pe crucea Cuviosului scris un îndemn, dar nu spune care este acesta. M-am gândit dacă am citit acest îndemn, dar nu-mi aminteam. La câteva zile după ce am citit acea mărturie, în ziua de marți 10 aprile 2024 m-am întâlnit cu un prieten pe nume Florian şi acestuia i-am dat să citească această mărturie. Cuviosul Gherontie a binevoit spre finalul acestei mărturii să fie lăsat şi îndemnul de pe cruce.
Duminică 14 aprilie 2024, de Sf. Ier. Pahomie de la Gledin, Florian ajunge la Sfânta Mănăstire Tismana și-mi trimite o poză cu mormântul Cuviosului. M-am uitat atent la crucea Cuviosului și am văzut scris: “Iubiţi-vă unii pe alţii, precum şi eu v-am iubit pe voi.”
Bunul Dumnezeu şi Maica Domunului să ne ajute să ne regăsim în această lume efemeră pentru a dobândi bucuria deplină și a primi în dar mântuirea prin mijlocirea sfinţilor!

Pompier, Daniel-Gabriel Mângâţă,
Bucureşti