A rânduit Dumnezeu ca mai multe maici să mergem în pelerinaj în Rusia.

De la Rădăuţi am fost preluate de două maşini. Unul dintre şoferi avea nuntă şi, din acest motiv, se cam grăbea, astfel că unele mănăstiri le-am făcut în fugă. Într-una din zile ne îndreptam spre Mănăstirea Diveevo, la Sfântul Serafim de Sarov. Am plecat dimineaţa, am mers drum întins toată ziua, iar când am ajuns era deja noapte. Chiar atunci se făcea kanavka. Stareţa de la mănăstire ne-a luat şi pe noi în această procesiune, ne-am închinat la sfintele moaşte în biserică şi apoi ne-am dus la cazare la un metoc departe cam la 2-3 km.

Şoferul ne-a spus că dimineaţa la ora 3 plecăm. Am fost foarte tulburate: am ajuns noaptea şi să plecăm tot noaptea şi să nu vedem nimic?! M-am supărat foarte tare şi am început să îi cer Cuviosului Gherontie ajutor în rugăciune: „Cuvioase, uite, câtă nedreptate! Să nu vedem aproape nimic aici!” Dimineaţa la 3 ne-am dus la maşină, a pus şoferul cheia în contact, dar aceasta nu a pornit. A venit o maică, a încercat şi ea, şi nimic. A venit şi celălalt şofer, viitorul mire, şi la fel s-a întâmplat. Dacă au văzut că nu pot porni maşina, s-au înţeles să ne ducă la mănăstire la Diveevo cu maşina care mergea, până când ei vor căuta un service să o repare.

Au venit abia seara după noi, pentru că numai atunci au găsit un service cu computer să vadă ce e defect. Când au introdus cheia, maşina a mers. Mecanicul i-a întrebat de unde vin. Ei i-au spus toată povestea şi acesta le-a răspuns: „Maşina asta trebuia să stea astăzi la Diveevo, la Sfântul Serafim. Uitaţi-vă, că nu are niciun defect.” După ce ne-au povestit ce s-a întâmplat, a urmat o discuţie între noi care la cine s-a rugat şi de unde a fost minunea. Eu le-am spus că l-am rugat pe Cuviosul Gherontie să mijlocească la Sfântul Serafim pentru noi.

Când ne-am întors în ţară, Cuviosul era la Tismana. Ne-a întâmpinat la poarta mănăstirii şi a întrebat: „S-a făcut o minune la Sfântul Serafim?” Ne-am uitat una la alta şi nu am zis nimic. A întrebat de trei ori, iar a treia oară, i-am răspuns: „Da, da, s-a făcut Cuvioase!” (m.I.)

 

https://doxologia.ro/viata-bisericii/locuri-de-pelerinaj/manastirea-diveevo-casa-sfantului-serafim-de-sarov

https://doxologia.ro/sfant-sarbatoare/118451/icoane/p/2%2B3